Euronymous

Jouw band, andere bands .. alles kun je hier kwijt
Gebruikersavatar
Robgoroth
Berichten: 12431
Lid geworden op: vr jun 13, 2003 4:19 pm

Euronymous

Bericht door Robgoroth » do jul 08, 2004 2:46 am

In een MSN-gesprek kwam ik zojuist op een interessant onderwerp: Euronymous. Ja, duizenden topics op duizenden fora zijn aan hem besteed, maar dat ging allemaal over de moord die Varg pleegde.

Echter heeft dit topic een heel andere essentie.

- Hoe zou de Black Metal scene eruit hebben gezien, met Euronymous als levende?
Deze vraag is verschrikkelijk moeilijk te beantwoorden, als je nagaat hoe lang het geleden is dat hij vermoord werd. Dat vond zo'n jaar of 11 geleden plaats. Ik denk niet dat -wanneer Oystein nog zou leven- het muzikaal gezien érg veel invloed zou hebben, maar de performance wel degelijk. De podiumacts van Mayhem waren destijds erg extreem, na de dood van zanger Dead heeft hij met stukken schedel en dergelijken het podium nog betreden. Zulk soort zaken zijn natuurlijk erg vreemd. Ik denk dat dergelijke praktijken wat verder zouden worden doorgevoerd door andere Black Metal bands, als hij nog zou bestaan. De podiumacts van Mayhem zijn beroemd en berucht, en ze werden destijds niet met de dag minder, stagneren deed het net zo min. Wat er in mijn opinie wel gebeurde, is dat het op een manier evolueerde. Daar waar Dead met ranzige kleren vol met insecten optrad, gebruikte Euronymous (en Hellhammer) nu de reeds overleden bandmember, om de boel 'op te fleuren'. Dat zou je denk ik veel vaker zien.
- Zou hij Mayhem hebben laten komen tot wat het nu is?
Nee, dat denk ik niet. De vrij rauwe Black Metal die Mayhem maakte, is reeds verleden tijd. Enkel Hellhammer van de oude bezetting is nog bij deze voor mij overleden band. Ik denk dat de volgende albums (na De Mysteriis Dom Sathanas dus) wat meer een verlengde zouden worden van de voorgaande.
- Zou hij hebben gekozen voor een andere zanger, toen Occultus de band weer verliet?
Mayhem heeft zo achterlijk veel zangers gehad, dat ik geen idee heb welke nou precies wat deed, maar Maniac zou hij nooit hebben toegelaten denk ik. De smerige vocalen van Dead zijn niet te vergelijken met de niet al te bijzondere Maniac-vocals. Een wat grimmigere stem past veel beter bij Mayhem, ik denk dan ook dat hij daar voor gekozen zou hebben.
- Zou Euronymous uit de Metalscene gestapt zijn, en zo ja waarom?
Wellicht zou hij het zonde vinden dat heel veel bands de essentiële (volgens hem) Black Metal plank misslaan, waardoor hij wellicht gestopt zou zijn. Of hij überhaupt nog door gegaan was met Mayhem, is moeilijk te speculeren. Of hij om bovenstaande reden uit de Metal-scene zou stappen, is ook een bijna niet te beantwoorden vraag. Je ziet het de laatste tijd (jammer genoeg) wel vrij vaak stoppen vanwege teveel 'posers' in de scene.

Ik ben het met je eens, het zijn zéér hypothetische vragen, toch mijns inziens interessant om er een topic aan te wijden.
[i]Vergeten Legenden[/i]
---
Dood account.

Gebruikersavatar
Amibor
Berichten: 11741
Lid geworden op: za okt 25, 2003 6:07 pm

Bericht door Amibor » do jul 08, 2004 3:07 am

Ik denk dat het evolueren van Mayhem vooral te maken heeft/had met de progressieve geest van Hellhammer. Kijk alleen al naar zijn bandgeschiedenis. Muzikaal gezien heeft hij naar mijn idee altijd de grootste invloed gehad en als Euronymous nog leefde, had Mayhem denk ik dezelfde veranderingen ondergaan. Of Euronymous daarin mee was gegaan, of uit de band was gestapt weet ik niet. Aan het achtergelaten materiaal van Euronymous kan ik overigens ook niet echt opmaken of het een geniale geest was of weer een simpele BM'er.
Ik denk sowieso dat hij zijn huidige kvlt-status belachelijk zou vinden, althans ik hoop het, want de status is belachelijk.
Van Dead heb ik een hogere pet op. Met zijn zieke vocalen had hij heel wat bands kunnen inspireren en had het waarschijnlijk niet bij alleen Mayhem gebleven. De persoon met zo een ziekelijke en grimmige vox als Dead moet nog opstaan uit zijn kist.
een haiku is een
handig ding om lekker kort
nietszeggend te zijn

De Demoon
Berichten: 1253
Lid geworden op: zo apr 13, 2003 4:56 pm
Locatie: Arnhem

Re: Euronymous

Bericht door De Demoon » do jul 08, 2004 3:39 am

- Hoe zou de Black Metal scene eruit hebben gezien, met Euronymous als levende?
Exact hetzelfde, zoveel invloed had ie nu ook weer niet. Hij is idd gebruikt om de boel op te fleuren
- Zou hij Mayhem hebben laten komen tot wat het nu is?
Hij was ongetwijfelt van stijl veranderd, zoals alle bands uit die periode (Behalve Darkthrone en Immortal misschien, maar ook die zijn veranderd. Niet zo rigoreus als Enslaved, Emperor en Arcturus echter)
- Zou hij hebben gekozen voor een andere zanger, toen Occultus de band weer verliet?
Ik weet niet om wat voor reden Maniac uit de band is geschopt destijds, maar ze zullen hem toch niet voor niets teruggehaald hebben. Waren vast nog vrij goed bevriend, maar het ging even mis ofzo. Ik denk niet dat Euronymous anders zou kiezen dan de andere bandleden.
- Zou Euronymous uit de Metalscene gestapt zijn, en zo ja waarom?
De rage om uit de black metal scene te stappen vanwege de vele posers is pas veel later ontstaan (bijv. door Judas Iscariot of Mutiilation). Het is een vrij domme reden, aangezien je de underground tot op zekere hoogte zelf in handen kunt houden (gelimiteerd publiceren). De underground bestond toen nog helemaal niet, misschien was Euronymous ook wel commercieel gegaan

Gebruikersavatar
Amibor
Berichten: 11741
Lid geworden op: za okt 25, 2003 6:07 pm

Bericht door Amibor » do jul 08, 2004 3:55 am

Ben meteen weer in een Mayhem bui. Live in Leipzig is toch wel een uitermate sterk live-album. Het zou toch wel erg kick geweest zijn als Dead op De Mysteriis.. had gegromd.
een haiku is een
handig ding om lekker kort
nietszeggend te zijn

Gebruikersavatar
Kimzel
Berichten: 23576
Lid geworden op: vr mar 14, 2003 7:24 am
Locatie: lobitch

Bericht door Kimzel » do jul 08, 2004 7:01 am

het was een randebiel dus wie weet wat er van geworden was
maar niemand weet het dus boeiend

Gebruikersavatar
Brömmerhead
Berichten: 708
Lid geworden op: wo mar 10, 2004 10:00 am

Bericht door Brömmerhead » do jul 08, 2004 9:03 am

Irrelevante band. Als Euro niet was doodgeprikt door held Varg, hadden al die apen nu niet lopen dwepen met dat derderangs DMDS.

Gebruikersavatar
Aeolus
Berichten: 2423
Lid geworden op: za sep 20, 2003 6:12 pm
Locatie: Leiden

Bericht door Aeolus » do jul 08, 2004 11:06 am

Vind het totaal onzinnig om het hierover te hebben. Euronymous was een gestoorde gek die speelde in een bandje, mayhem had nooit zo bekend kunnen worden zonder de moord op hem en als hij nog zou hebben geleefd zou mayhem denk ik ook niet tot veel grootse dingen in staat zijn geweest.
[i]Well these might be my last days
Because I am about to eclipse my sun[/i]


[img]http://i3.photobucket.com/albums/y74/Dirk86/avatar2.gif[/img]

iscariah
Berichten: 15923
Lid geworden op: vr dec 12, 2003 8:29 pm

Bericht door iscariah » do jul 08, 2004 11:16 am

Als Euronymous nog leefde ................... hij zou tegen de black metal zijn die Mayhem op GDOW maakte en op iedere band die niet zou passen in zijn regels.
Ik weet het niet wat hij zou doen als nieuwe vocalist voor Mayhem, wie hij daarvoor zou gebruiken, in mijn ogen zijn de twee beste vocalisten Dead en Maniac, alhoewel Dead echt een grimmig stemgeluid had denk ik dat hij toch misschien Maniac terug zou aantrekken aangezien deze man toch opvallende Killjoy-type vocalen heeft.
Dead of Maniac horen bij Mayhem zo moet het zijn.
Amibor schreef:Ik denk dat het evolueren van Mayhem vooral te maken heeft/had met de progressieve geest van Hellhammer. Kijk alleen al naar zijn bandgeschiedenis. Muzikaal gezien heeft hij naar mijn idee altijd de grootste invloed gehad en als Euronymous nog leefde, had Mayhem denk ik dezelfde veranderingen ondergaan.
Daarin geef ik je gelijk.

Gebruikersavatar
Blackmetal
Berichten: 2082
Lid geworden op: do dec 26, 2002 4:32 pm
Locatie: Alphen in Hell
Contacteer:

Bericht door Blackmetal » do jul 08, 2004 11:26 am

Al zou Euronymous die steekpartij overleefd hebben, denk ik dat ie eerst met een shotgun en een fiks aantal makkers Varg een lesje zou gaan leren.

Wat MayheM betreft: ik denk dat het niet zoveel verschil zou zijn met wat MayheM nu is.
In circles of dominance, emotional deeps unite
Fiction and Transcendence woven together
In the Essence of Purity lies Wisdom
Join the forces, the Spiritual Black Dimensions

Dimmu borgir - The Insight And The Catharsis

Gebruikersavatar
NecroNoud
Berichten: 1047
Lid geworden op: wo nov 19, 2003 7:36 pm

Bericht door NecroNoud » do jul 08, 2004 11:31 am

Ik denk niet dat het heel anders geweest zou zijn als Euronymous er nog wel geweest was.
Toen die gast in '93 vermoord werd, hadden een hoop mensen al een enorme hekel aan hem omdat hij zo tegenstrijdig was.
Ik denk dat Euronymous/Oystein op den duur toch wel uit de Black Metal zou zijn gestapt.... Ik bedoel hij was destijds nog vrij jong. Net zoals al die andere gasten (Emperor, Burzum, Darkthrone), en die zijn tegenwoordig qua denkbeelden en acties ook niet zo extreem meer als begin jaren '90.

Gebruikersavatar
Kimzel
Berichten: 23576
Lid geworden op: vr mar 14, 2003 7:24 am
Locatie: lobitch

Bericht door Kimzel » do jul 08, 2004 12:20 pm

zou ook niet goed zijn

Kriestof
Commander Kansloos
Berichten: 24873
Lid geworden op: ma feb 18, 2002 7:05 pm
Locatie: Europa
Contacteer:

Bericht door Kriestof » do jul 08, 2004 12:42 pm

Euronymous is echt niet zo belangrijk in de geschiedenis van de metal scene, integendeel. Kan zo twintig Noorse black metal figuren opsommen die muzikaal van veel groter belang zijn geweest dan Euronymous ooit is geweest. Sterk overrated cultfiguur.
Cirkels sluiten. Vervellen. Genieten. That's Kriestof.

Gebruikersavatar
Sandr
Berichten: 17928
Lid geworden op: ma jan 21, 2002 5:21 pm
Locatie: Ootmarsum/Wageningen
Contacteer:

Bericht door Sandr » do jul 08, 2004 12:48 pm

en op het moment dat hij vermoord werd waren er genoeg bands om de black metal levend te houden, en als hij niet vermoord was, zij hij nu denk ik ergens in een ranzig flatje bijstand te trekken
'Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens'
[img]http://lastfm.obsessive-media.de/weekly/5x1/Sandr616.jpeg[/img]

Gebruikersavatar
toffe_ellende
Berichten: 3363
Lid geworden op: vr mei 23, 2003 1:06 pm
Locatie: Landgraaf-Tilburg-Davos

Bericht door toffe_ellende » do jul 08, 2004 12:49 pm

Alsof die gast een John Lennon, Jim Morrison, Kut Cobain of voor de metalscene interessant, Cliff Burton was.
[img]http://www.hanenwurger.org/wp-content/themes/default/images/hanenwurger.jpg[/img][url=http://www.hanenwurger.org]HANENWURGER![/url]

Gebruikersavatar
Kimzel
Berichten: 23576
Lid geworden op: vr mar 14, 2003 7:24 am
Locatie: lobitch

Bericht door Kimzel » do jul 08, 2004 1:03 pm

als hij niet was vermoord had burzum nooit zoveel belangstelling gehad en mayhem al helemaal niet

het is door zijn dood niet omdat hij bijzonder was

anub_arak
Berichten: 877
Lid geworden op: ma aug 18, 2003 2:46 pm
Locatie: gent

Bericht door anub_arak » do jul 08, 2004 1:04 pm

Euronymuss heeft nu ook nog veel sympathisanten hoor.
Ik ben er zeker van wanneer Varg ooit vrijkomt dat hij door een of andere freak zal worden vermoord.

Gebruikersavatar
Kimzel
Berichten: 23576
Lid geworden op: vr mar 14, 2003 7:24 am
Locatie: lobitch

Bericht door Kimzel » do jul 08, 2004 1:05 pm

zou wel kansloos zijn
maar wie weet
en varg komt wel vrij hoor

Bob
Berichten: 8642
Lid geworden op: di sep 30, 2003 1:18 pm

Bericht door Bob » do jul 08, 2004 1:12 pm

Wat heeft iedereen tegen Grand Declaration Of War? Wat ik ervan gehoord heb (View From Nihil pt 1 en Crystalized Pain In Deconstruction) klinkt best gaaf.

StraightHate
Berichten: 4263
Lid geworden op: vr feb 14, 2003 10:18 pm
Locatie: Oosterhout
Contacteer:

Bericht door StraightHate » do jul 08, 2004 2:38 pm

Bob schreef:Wat heeft iedereen tegen Grand Declaration Of War? Wat ik ervan gehoord heb (View From Nihil pt 1 en Crystalized Pain In Deconstruction) klinkt best gaaf.
Het is een complex album, en er zijn mensen van mening dat Mayhem altijd simplistische black moet maken.

Gebruikersavatar
Knevelaer
Berichten: 1776
Lid geworden op: wo apr 21, 2004 1:46 pm
Locatie: Sittard

Bericht door Knevelaer » do jul 08, 2004 2:42 pm

Het zou inderdaad niet veel hebben uitgemaakt, ik denk eerder dat Mayhem net zo was gaan evolueren als Emperor en Immortal etc. En als ze dat niet hadden gedaan denk ik niet dat Euronymus in z'n eentje zoveel uit kon maken dat de hele scene true was gebleven. Wel jammer aan de ene kant, want als ik de gemiddelde cu2 site bekijk kan ik me echt kapot ergeren (zo ben ik nu eenmaal).
Terug van weg geweest

Gebruikersavatar
Svenson
Berichten: 9296
Lid geworden op: vr apr 11, 2003 5:55 pm
Locatie: Wageningen

Bericht door Svenson » do jul 08, 2004 2:44 pm

Knevelaer schreef:Het zou inderdaad niet veel hebben uitgemaakt, ik denk eerder dat Mayhem net zo was gaan evolueren als Emperor en Immortal etc. En als ze dat niet hadden gedaan denk ik niet dat Euronymus in z'n eentje zoveel uit kon maken dat de hele scene true was gebleven. Wel jammer aan de ene kant, want als ik de gemiddelde cu2 site bekijk kan ik me echt kapot ergeren (zo ben ik nu eenmaal).
Even iets heel anders, over Immortal. Ik vind dat die lui, ook al zijn ze andere muziek gaan maken, nog steeds zeer degelijke albums afleverden.
Gebraut nach dem deutschen reinheitsgebot

Gebruikersavatar
Knevelaer
Berichten: 1776
Lid geworden op: wo apr 21, 2004 1:46 pm
Locatie: Sittard

Bericht door Knevelaer » do jul 08, 2004 2:46 pm

Svenson schreef:[..]


Even iets heel anders, over Immortal. Ik vind dat die lui, ook al zijn ze andere muziek gaan maken, nog steeds zeer degelijke albums afleverden.
Ik zei ook niet dat ze slecht zijn geworden. Ze zijn alleen andere muziek gaan maken, maar ik kan de nieuwere albums (vooral at the heart of winter) zeker waarderen!
Terug van weg geweest

Gebruikersavatar
Svenson
Berichten: 9296
Lid geworden op: vr apr 11, 2003 5:55 pm
Locatie: Wageningen

Bericht door Svenson » do jul 08, 2004 2:50 pm

Klopt, dat zei je inderdaad niet, maar ik moest het gewoon even zeggen :)

Ik denk dat euronymus helemaal niet zo gek veel voor de scene heeft betekent omdat de grootste "sell-out" bands degene zijn die hem zo te gek gaaf vonden. Logica? nee.
Gebraut nach dem deutschen reinheitsgebot

iscariah
Berichten: 15923
Lid geworden op: vr dec 12, 2003 8:29 pm

Bericht door iscariah » do jul 08, 2004 2:50 pm

Bob schreef:Wat heeft iedereen tegen Grand Declaration Of War? Wat ik ervan gehoord heb (View From Nihil pt 1 en Crystalized Pain In Deconstruction) klinkt best gaaf.
In 1 woord : geniaal, Misanthropisch en kil met een gestructureerd muziek en in de tweede helft heeft het gebruik van electronica hetzelfde kille gevoel zoals op Satyricon - Rebel Extravaganza, heerlijke plaat, kan het best bij post-black gezet worden, wie dacht dat Mayhem simpel was vergist zich, hoort in mijn top 10 aller tijden samen met Satyricon en Emperor.

Gebruikersavatar
Svenson
Berichten: 9296
Lid geworden op: vr apr 11, 2003 5:55 pm
Locatie: Wageningen

Bericht door Svenson » do jul 08, 2004 2:52 pm

GDOW is best een degelijke plaat inderdaad, maar ik ben er niet helemaal weg van eigenlijk.
Gebraut nach dem deutschen reinheitsgebot

Gebruikersavatar
NIBDEM
Berichten: 2306
Lid geworden op: do mei 27, 2004 10:46 pm

Bericht door NIBDEM » do jul 08, 2004 2:52 pm

grappig hoor, iedereen denkt te weten hoe hoe/wat/waarom aangaande Euronymous, terwijl niemand hem gekend heeft, en dus ook maar enig idee heeft hoe de beste man vandaag de dag tegen blackmetal aangekeken zou hebben.... beetje overbodig topic

De Demoon
Berichten: 1253
Lid geworden op: zo apr 13, 2003 4:56 pm
Locatie: Arnhem

Bericht door De Demoon » do jul 08, 2004 3:02 pm

Het zijn dan ook hypotheses (die overigens niet bekrachtigd of verworpen kunnen worden). D'r zijn op dit forum trouwens wel meer overbodige topics toch?

iscariah
Berichten: 15923
Lid geworden op: vr dec 12, 2003 8:29 pm

Bericht door iscariah » do jul 08, 2004 3:19 pm

Als ik naar Live In Leipzig luister en de zang van Dead met 1 iemand zou moeten vergelijken dan zou ik Legion nemen, zo voelt het gewoon aan voor mij.

Gebruikersavatar
Svenson
Berichten: 9296
Lid geworden op: vr apr 11, 2003 5:55 pm
Locatie: Wageningen

Bericht door Svenson » do jul 08, 2004 3:23 pm

iscariah schreef:Als ik naar Live In Leipzig luister en de zang van Dead met 1 iemand zou moeten vergelijken dan zou ik Legion nemen, zo voelt het gewoon aan voor mij.
Album-Legion of Live-Legion?
Gebraut nach dem deutschen reinheitsgebot

Gebruikersavatar
Jeroen
That bastard from Metalfan.nl
Berichten: 25314
Lid geworden op: di sep 24, 2002 6:18 pm
Locatie: Twente
Contacteer:

Bericht door Jeroen » do jul 08, 2004 3:27 pm

ach ja Euronymous..hij was net zo gestoord als Varg was en uiteindelijk zijn die twee tegenpolen tegen elkaar komen te staan en Varg is eruit gekomen..

Dat was dan ook meer vanwege politieke meningsverschillen (Aarseth zat in een Stalinistische organisatie en Vikernes was met nationaal socialistische pagan stuff bezig)
En als zulke tegenpolen met elkaar moeten, dan barst dat een keer..

Ik vond het oude werk van Mayhem weinig bijzonder en ik kon juist GDOW en Chimera een stuk beter hebben dan die rammelwerkstukjes en dat muzikaal ozo goede DMDS (de zang vond ik afgrijselijk en sfeerverziekend)

ach, de tijd is niet terug te draaien, kerel is dood.. dus praten over hoe het was als ie er nog was, is nonsens
"By Grabthar's hammer, by the suns of Warvan, you shall be avenged!"

Tegen overmatig gebruik van breakdowns!

iscariah
Berichten: 15923
Lid geworden op: vr dec 12, 2003 8:29 pm

Bericht door iscariah » do jul 08, 2004 3:32 pm

Svenson schreef:[..]


Album-Legion of Live-Legion?
Nightwing-Legion

Gebruikersavatar
Svenson
Berichten: 9296
Lid geworden op: vr apr 11, 2003 5:55 pm
Locatie: Wageningen

Bericht door Svenson » do jul 08, 2004 3:34 pm

Aparte vergelijking.
Gebraut nach dem deutschen reinheitsgebot

Gebruikersavatar
NecroNoud
Berichten: 1047
Lid geworden op: wo nov 19, 2003 7:36 pm

Bericht door NecroNoud » do jul 08, 2004 4:03 pm

NIBDEM schreef:grappig hoor, iedereen denkt te weten hoe hoe/wat/waarom aangaande Euronymous, terwijl niemand hem gekend heeft, en dus ook maar enig idee heeft hoe de beste man vandaag de dag tegen blackmetal aangekeken zou hebben.... beetje overbodig topic
We denken dat niet te weten, we hebben het alleen over HOE het geweest zou kunnen zijn als Euronymous er nog was.
En als je niet over mensen mag praten die niet (persoonlijk) kent, kunnen we zowat alle topics wel sluiten, niet?

Gebruikersavatar
zwarte krijser
Berichten: 3392
Lid geworden op: do mei 13, 2004 2:37 am
Locatie: Eindhoven

Bericht door zwarte krijser » do jul 08, 2004 4:37 pm

Voor de band Mayhem maakt t wel wat uit dat ie kapot is, voor de black metal scene zelf geen flikker, vergelijk t met bijv. de dood van Cliff Burton.

Kriestof
Commander Kansloos
Berichten: 24873
Lid geworden op: ma feb 18, 2002 7:05 pm
Locatie: Europa
Contacteer:

Bericht door Kriestof » do jul 08, 2004 4:49 pm

vind het heengaan van clif wel erger

trouwens chimera is beste plaat van mayhem ooit, en die is van dit jaar, het is dan wel geen 'cult', maar fuck it
Cirkels sluiten. Vervellen. Genieten. That's Kriestof.

Gebruikersavatar
Kimzel
Berichten: 23576
Lid geworden op: vr mar 14, 2003 7:24 am
Locatie: lobitch

Bericht door Kimzel » do jul 08, 2004 4:53 pm

Knevelaer schreef:Het zou inderdaad niet veel hebben uitgemaakt, ik denk eerder dat Mayhem net zo was gaan evolueren als Emperor en Immortal etc. En als ze dat niet hadden gedaan denk ik niet dat Euronymus in z'n eentje zoveel uit kon maken dat de hele scene true was gebleven. Wel jammer aan de ene kant, want als ik de gemiddelde cu2 site bekijk kan ik me echt kapot ergeren (zo ben ik nu eenmaal).
wat heeft cu2 hier mee te maken dan?

anub_arak
Berichten: 877
Lid geworden op: ma aug 18, 2003 2:46 pm
Locatie: gent

Bericht door anub_arak » do jul 08, 2004 9:25 pm

nog iets,euronymuss had een platenlabel en als hij nog zo leven zo er veel muziek in de aard van abruptum zijn !!!

goatworshipper
Berichten: 4270
Lid geworden op: za nov 08, 2003 2:14 pm
Locatie: Reusel

Bericht door goatworshipper » do jul 08, 2004 9:36 pm

er waren echt nog wel andere bands die hij wou tekenen, denk maar eens aan mysticum, imperator en hadez.
alcohol in my veins...

Gebruikersavatar
nuberus
Berichten: 3775
Lid geworden op: wo dec 03, 2003 10:55 am
Locatie: Helversum

Bericht door nuberus » do jul 08, 2004 10:41 pm

Mayhem en Burzum. Twee bands die me feitelijk niet kunnen boeien hebben toch voor een grote impact gezorgd. Niet alleen door hun muzikale wapens maar vooral door ander wapengekletter zijn deze bands op een sokkel geplaatst door menig. Dat heeft er wél weer voor gezorgd dat vele andere bands inspiratie hebben opgedaan om voor een black metal wave tijdens de jaren '90 te zorgen, naast bijv. een Darkthrone. Was het toch nog ergens goed voor. Gek dat al die "grote" namen van weleer van alle kanten zijn overtroffen, ondanks hun pioneerschap.
En de man zal heersen.

Gebruikersavatar
Brömmerhead
Berichten: 708
Lid geworden op: wo mar 10, 2004 10:00 am

Bericht door Brömmerhead » do jul 08, 2004 10:47 pm

Met het verschil dat Varg Vikernes een megatalent is, en Euronymus een derderangs songwriter. Burzum is meer dan alleen een pionier, en ik kan je verzekeren dat alle bands die hem volgens jou 'overtroffen' zouden hebben, dat met mij eens zijn.

Gebruikersavatar
nuberus
Berichten: 3775
Lid geworden op: wo dec 03, 2003 10:55 am
Locatie: Helversum

Bericht door nuberus » do jul 08, 2004 11:15 pm

Brömmerhead schreef:Met het verschil dat Varg Vikernes een megatalent is, en Euronymus een derderangs songwriter. Burzum is meer dan alleen een pionier, en ik kan je verzekeren dat alle bands die hem volgens jou 'overtroffen' zouden hebben, dat met mij eens zijn.
Wat maakt de beste man dan meer dan een pionier? Zijn fantastische daden of visie? Natuurlijk geldt voor sommige bands en individuen dat ze varg meer dan een pionier vinden, maar dat zijn de adepten. Persoonlijk heb ik het niet zo op adepten van welker makelij dan ook. En dat de bands overtroffen zijn, is niet moeilijk, de tijd heeft ze ingehaald. Andere nieuwe bands hebben ea als uitgangspunt genomen en hun eigen visie erop los gelaten. Leerling wordt meester, voor de rest is het een smaakkwestie en meer moet je er niet van maken.
En de man zal heersen.

Gebruikersavatar
Brömmerhead
Berichten: 708
Lid geworden op: wo mar 10, 2004 10:00 am

Bericht door Brömmerhead » do jul 08, 2004 11:20 pm

Iemand die een nummers als Det Som En Gang Var, Black Spell of Destruction, of Erblicket Die Töchter Des Firmaments schrijft, bewijst over uitzonderlijke songwriter skills te beschikken.

Als je dat niet inziet, dan is black metal niet aan jou besteed.

Neem bijvoorbeeld Nargaroth's album Black Metal is Krieg. Dat is zo'n beetje een eerbetoon aan o.a. Varg Vikernes.

Gebruikersavatar
Y Draig Goch
Berichten: 101
Lid geworden op: do apr 22, 2004 12:32 am
Locatie: Haarlem

Bericht door Y Draig Goch » vr jul 09, 2004 3:45 am

Rot toch op man, er bestaat nog altijd iets als 'SMAAK'. Als je dat niet inziet is muziek niet aan jou besteed.

Ik vind de genialiteit in Burzum ver te zoeken en Nargaroth vind ik 'ik-wil-stoer-zijn-dus-daarom-maak-ik-mijn-muziek-zo-simplistisch-mogelijk-metal'. Het enige wat ik positief vind aan deze bands is dat ze eenmansbands zijn (& Filosofem vind ik nog wel redelijk te pruimen).
En ik denk niet dat Varg ooit nog vrij zal komen, ik denk dat hij vast nog wel meer 'ontsnappingspogingen' gaat doen wanneer hij de kans krijgt. Die ontsnappingspoging was overigens voor mij ook wel een duidelijk bewijs dat die man dus echt wel afschuwelijk dom is.

Mayhem darentegen heb ik veel respect voor, hoewel ik lang niet alles kan waarderen. Chimera vind ik overigens een meesterwerk.
Hoe de BM-wereld er verder zonder Euronymus had uitgezien?
Ik heb geen flauw idee, ik ben ook niet echt iemand die over dat soort dingen gaat zitten speculeren.

Gebruikersavatar
nuberus
Berichten: 3775
Lid geworden op: wo dec 03, 2003 10:55 am
Locatie: Helversum

Bericht door nuberus » vr jul 09, 2004 9:21 am

Brömmerhead schreef:Iemand die een nummers als Det Som En Gang Var, Black Spell of Destruction, of Erblicket Die Töchter Des Firmaments schrijft, bewijst over uitzonderlijke songwriter skills te beschikken.

Als je dat niet inziet, dan is black metal niet aan jou besteed.

Neem bijvoorbeeld Nargaroth's album Black Metal is Krieg. Dat is zo'n beetje een eerbetoon aan o.a. Varg Vikernes.
Nargaroth is dus een adept, en bewijst zelf niet over enig inzicht of initiatief te beschikken. En ik zie wel in dat Burzum belangrijk is geweest, maar niet voor de ontwikkeling van mijn smaak. Wél voor de ontwikkeling van andere bands, maar het getuigt allerminst van intelligentie dat je je als band zo smakeloos laat lijden door een trieste gestoorde ziel met een achterhaalde droom. De beste man heeft gewoon last van een jezuscomplex waarmee hij zijn geschare groep adepten nog steeds bezig houdt. Als je dát niet inziet, kun je je net zo goed op een kerkbankje nestelen en naar het geleuter van een dominee luisteren. In principe verschilt de adept niet veel van de ander, ondanks ander gedachtengoed.

Bovendien, wat maakt de muzikale kwaliteiten van Varg nou beter dan die van Euronymous? In mijn ogen is hun beider ego groter geweest dan hun muzikale capaciteiten. En dat ego stond aan de wieg van een dood, gebracht door de man met het grootste ego, gedreven door een trieste gedachte om zijn grootsheid te laten gelden in een door hem zelf gecreeerde wereld. De beste man heeft er zelf voor gezorgd dat we nooit zullen weten hoe black metal er vandaag had uitgezien mét Euronymous én Varg. De een is dood de ander feitelijk ook. Applaus voor de Cunt.
En de man zal heersen.

Gebruikersavatar
Robgoroth
Berichten: 12431
Lid geworden op: vr jun 13, 2003 4:19 pm

Bericht door Robgoroth » vr jul 09, 2004 10:05 am

nuberus schreef:[..]
Bovendien, wat maakt de muzikale kwaliteiten van Varg nou beter dan die van Euronymous? In mijn ogen is hun beider ego groter geweest dan hun muzikale capaciteiten. En dat ego stond aan de wieg van een dood, gebracht door de man met het grootste ego, gedreven door een trieste gedachte om zijn grootsheid te laten gelden in een door hem zelf gecreeerde wereld. De beste man heeft er zelf voor gezorgd dat we nooit zullen weten hoe black metal er vandaag had uitgezien mét Euronymous én Varg. De een is dood de ander feitelijk ook. Applaus voor de Cunt.
Dat dat feit inderdad jammerlijk is, moet ik toegeven. Echter denk ik dat qua muzikale capaciteiten Varg toch iets meer ontwikkeld is/was dan Euronymous. Als je kijkt wat voor nummers/albums Varg in z'n eentje op de wereld heeft gezet, moet menigeen toch echt wel onder de indruk zijn! Euronymous heeft natuurlijk ook meegewerkt aan meesterwerken op Black Metal gebied, maar is dit van vergelijkbare waarde ten opzichte van die van Varg?
Ik denk het niet.
[i]Vergeten Legenden[/i]
---
Dood account.

Gebruikersavatar
Brömmerhead
Berichten: 708
Lid geworden op: wo mar 10, 2004 10:00 am

Bericht door Brömmerhead » vr jul 09, 2004 10:18 am

nuberus schreef:(..) het getuigt allerminst van intelligentie dat je je als band zo smakeloos laat lijden door een trieste gestoorde ziel met een achterhaalde droom. De beste man heeft gewoon last van een jezuscomplex waarmee hij zijn geschare groep adepten nog steeds bezig houdt. Als je dát niet inziet, kun je je net zo goed op een kerkbankje nestelen en naar het geleuter van een dominee luisteren. In principe verschilt de adept niet veel van de ander, ondanks ander gedachtengoed.
Varg's gedachtengoed interesseert me niet zo. En al zijn hilarische waanideeen nemen niet weg dat Det Som En Gang Var een van de beste nummers ooit geschreven is. Als ik muziek artiesten zou moeten beoordelen op wat voor onzin ze allemaal uitkramen, zou ik zo'n beetje naar geen enkele BM band meer kunnen luisteren.

Y Draig Goch schreef:Rot toch op man, er bestaat nog altijd iets als 'SMAAK'. Als je dat niet inziet is muziek niet aan jou besteed.
"er bestaat nog altijd iets als smaak"

Dit is een inhoudsloze dooddoener; Volgens deze logica is Marco Borsato gelijkwaardig aan Immortal. Nee knul, zo makkelijk kom je er niet vanaf: Er bestaat ook zoiets als WANsmaak, iets wat bewezen wordt door Mayhem's schijnbaar onverklaarbare cultstatus.

Gebruikersavatar
Robgoroth
Berichten: 12431
Lid geworden op: vr jun 13, 2003 4:19 pm

Bericht door Robgoroth » vr jul 09, 2004 10:27 am

NIBDEM schreef:grappig hoor, iedereen denkt te weten hoe hoe/wat/waarom aangaande Euronymous, terwijl niemand hem gekend heeft, en dus ook maar enig idee heeft hoe de beste man vandaag de dag tegen blackmetal aangekeken zou hebben.... beetje overbodig topic
Dan zou speculeren over een nieuw album ook uit den boze zijn. Overbodige topics vind je in het Onzinnig Gezeik gedeelte, zeiksnor.
[i]Vergeten Legenden[/i]
---
Dood account.

Gebruikersavatar
nuberus
Berichten: 3775
Lid geworden op: wo dec 03, 2003 10:55 am
Locatie: Helversum

Bericht door nuberus » vr jul 09, 2004 10:33 am

Robgoroth schreef:[..]

Dat dat feit inderdad jammerlijk is, moet ik toegeven. Echter denk ik dat qua muzikale capaciteiten Varg toch iets meer ontwikkeld is/was dan Euronymous. Als je kijkt wat voor nummers/albums Varg in z'n eentje op de wereld heeft gezet, moet menigeen toch echt wel onder de indruk zijn! Euronymous heeft natuurlijk ook meegewerkt aan meesterwerken op Black Metal gebied, maar is dit van vergelijkbare waarde ten opzichte van die van Varg?
Ik denk het niet.
Mij boeit het ook niet, ik ben geen liefhebber van beide bands. Waarschijnlijker is dat ook zonder Mayhem of Burzum, er een vergelijkbare black metal scene zou ontstaan. M.a.w. de bands hebben best impact gehad, maar je moet de relevantie ook niet overdrijven. Hetzelfde geldt voor de muzikale capaciteiten, ik ben van beide gewoon totaal niet onder de indruk.
En de man zal heersen.

Gebruikersavatar
Robgoroth
Berichten: 12431
Lid geworden op: vr jun 13, 2003 4:19 pm

Bericht door Robgoroth » vr jul 09, 2004 10:35 am

Dan raad ik je aan je toch nog eens te verdiepen in Burzum.
[i]Vergeten Legenden[/i]
---
Dood account.

Gebruikersavatar
nuberus
Berichten: 3775
Lid geworden op: wo dec 03, 2003 10:55 am
Locatie: Helversum

Bericht door nuberus » vr jul 09, 2004 10:37 am

Brömmerhead schreef:[..]

"er bestaat nog altijd iets als smaak"

Dit is een inhoudsloze dooddoener; Volgens deze logica is Marco Borsato gelijkwaardig aan Immortal. Nee knul, zo makkelijk kom je er niet vanaf: Er bestaat ook zoiets als WANsmaak, iets wat bewezen wordt door Mayhem's schijnbaar onverklaarbare cultstatus.
Toch kun je niet om smaak heen. Burzum heeft me nooit kunnen bekoren, omdat het me totaal niet aanspreekt. Mayhem in iets meerdere mate wél.

Onverklaarbare cultstatus hebben beide bands last van, zwaar overtrokken vind ik dat en er is zoveel beters te vinden op black metal gebied. De relevantie van deze bands kun je inmiddels verwaarlozen. Get a life.
En de man zal heersen.

Plaats reactie